Atık Su Arıtma Kimyasalları

Arıtılmış su kullanımı hem insan sağlığı açısından hem de hijyen açısından her zaman büyük bir öneme sahiptir. Buna istinaden kullanılan atık su arıtma kimyasalları her geçen gün daha fazla kullanılır. Tuz, klor, kostik, hidroklorik asit, antiskalant ve polielektrolit gibi çeşitli pek çok kimyasalın kullanımına yer verilir. Atık sularda biriken kir, bakteri ve benzeri zararlı bileşenleri tamamen yok etmek adına kullanılan kimyasallar büyük bir özenle ve teknikler kullanılarak hazırlanır. Böylece hiçbir şekilde insan sağlığı tehlikeye atılmaz. Atık suyu arıtmadaki en temel amaçlardan biri de suyun bulanıklık ve renk seviyesini en aza indirmek ve suyu kullanılabilir hale getirmektir. Atık sularda renk sorunu ile karşılaşan sektörler genel olarak tekstil, deri sanayi, kağıt sanayisi, petrokimya ve gıda ile içecek endüstrisidir. Bu sahalarda suyun arınmış bir şekilde kullanılması üretimin artmasına ve daha sağlıklı bir şekilde yapılmasına olanak sağlar.

Atık Su Arıtma Kimyasalları Nasıl Kullanılır?

Atık su arıtma için özel olarak geliştirilen kimyasallar dikkatli bir şekilde kullanılır. Firma tarafından tüm numune testler yapılır. Kullanılması gereken kimyasala net bir şekilde karar verilir. Laboratuvar ortamında raporlamalar yapılır. Ardından saha testleri yapılır. Denemeler de yapıldıktan sonra artık kesin bir şekilde su arıtma aşamasına geçilir. Fiziksel, biyolojik ve kimyasal olarak yapılan atık su arıtma işlemlerinde kullanılan özel bir sistem mevcuttur. Bu sistemin kullanımı tamamen profesyonel olarak ele alınır. Kimyasallar tek başına heterojen bir şekilde ya da birleşik bir şekilde homojen olarak kullanılır. Su depolarına eklenen bu kimyasallar bazen hızlı bazense yavaş bir şekilde suya karışmaya başlar. Çeşitli kimyasallar suyun renk, bulanıklık ve pH seviyesine göre eklenir.

Atık Su Arıtma Kimyasalları Faydaları Nelerdir?

Genellikle sanayi ve endüstri sektörlerinde ihtiyaç duyulan atık su arıtma kimyasalları, suyun durumuna göre kullanılır. Suyun tamamen arınması, renginde açılma meydana gelmesi ve daha pek çok açıdan suyun kullanılabilir hale gelmesi adına bu işlem yapılır. Özel teknikler ve özel sistem kullanılarak yapılan atık su arıtma işleminde kullanılan kimyasalların en büyük faydası suyu kullanılabilir kılmaktır. Tarım alanlarında ürünlerin daha verimli bir şekilde üretilmesine olanak sağlar. Araç yıkama sektöründe malzemelerin daha derinden temizlenmesini sağlar. Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının beslenmesine yardımcı olur. Atık su arıtmada kullanılan tüm kimyasallar sonucunda sular yüksek oranda berrak hale gelir. Aynı zamanda park ve bahçe sulama alanında, tekstil sektöründe, kağıt sektöründe ve daha pek çok endüstri alanında kullanıma uygun suyu sunar. Kimyasal kullanılarak yapılan su arıtma işlemi sonucunda suyun içinde yer alan moleküler yapıda sürekli bir değişim meydana gelir. Suda bulunan zararlı maddeler ayrışır ve suda yer alan tüm negatif moleküler maddeler sudan uzaklaşır.

Atık Su Arıtma Kimyasal Çeşitleri Nelerdir?

Çeşitli ünitelere ve sistemlere sahip olan atık su arıtma kimyasalları arasında koagulant, polielektrik, tuz, klor gibi başlıca kimyasal bileşenler yer alıyor. Bu kimyasal maddelerin ne kadar karışması gerektiğine, hangi oranda katılması gerektiğine ve özellikle de homojen ya da heterojen şekilde kullanılması gerektiğine ancak alanında uzman kişiler karar verir. Kimyasalların kullanım oranı ve zamanı, suyun arıtılacak seviyesine bağlı olarak da değişir. Kullanılan kimyasal bileşenler suyun içinde yer alan zararlı molekülleri ayrıştırır ve uzaklaştırır. Böylece hem pH açısından hem de tüketim açısından su kullanılır bir hal alır ve pek çok sektöre fayda sağlar.